Dostupni linkovi

Na zahtev SDP razrešeni ministri iz SDA u Sarajevu



Skupština Kantona Sarajevo razrešila je danas dužnosti šest ministara Vlade Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije BiH (SDA).

Kako je najavljeno, ubrzo će biti sazvana redovna sednica da bi bilo pokrenuto pitanje izbora novih ministara.

"Ono što se danas dogodilo dokazuje da je ovo unapred planirani scenario u skladu s ranijim dogovorom Socijaldemokratske pratije BiH (SDP) i Stranke za bolju budućnost (SBB) BiH", ocenio je zamenik predsednika SDA Asim Sarajlić.

Naglasio je da je u pitanju "očigledno privatni interes uskog kruga ljudi koji želi da na muci naroda pokuša što više profitirati".

Današnjim razrešenjem dužnosti ministara na kantonalnom nivou, počeo je proces raskida koalicije SDP - SDA i stvaranje nove koalicije SDP - SBB.

Predsednik SDP Zlatko Lagumdžija zatražio prošle sedmice raskid koalicije sa SDA, a od predsedavajućeg Veća ministara BiH Vjekoslava Bevande smenu ministara iz te stranke na svim nivoima vlasti.

Lagumdžija je rekao da je razlog raskida koalicije sa SDA to što ta stranka prošle sedmice nije glasala za usvajanje budžeta za ovu godinu.

Predsednik SDA Sulejman Tihić je rekao da "SDP izaziva političku krizu na svim nivoima vlasti, što direktno šteti interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana", te da razlog za ovakav stav SDP-a nije samo neslaganje oko pitanja budžeta.

Dosadašnji ministar bezbednsti BiH Sadik Ahmetović iz SDA je danas novinarima kazao da "mafija preuzima državu".
XS
SM
MD
LG