Dostupni linkovi

Zvaničnik PS SE zabrinut Nikolićevom izjavom o SrebreniciZvaničnik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Pietro Marčenaro (Marcenaro) izrazio je danas zabrinutost stavovima novog srpskog predsednika Tomislava Nikolića o genocidu u Srebrenici.

"Negiranjem genocida u Srebrenici 1995, novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je senku na funkciju predsednika. Priznavanje odgovornosti svih strana u sukobu koji je razorio teritoriju bivše Jugoslavije između 1991. i 1995. preduslov je za pomirenje", poručio je Marčenaro.

Marčenaro je predsedavajući Komitetom za politička pitanja i demokratiju PS SE i bivši je izvestilac za pomirenje i politički dijalog među zemljama bivše Jugoslavije.

"Haški tribunal i Međunarodni sud pravde okvalifikovali su kao 'genocid' akte koje su počinili bosanski Srbi u Srebrenici 1995. a koji su doveli do ubistva više od 8.000 ljudi", dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu SE.

Marčenaro je podsetio da je "međunarodna zajednica pozdravila rezoluciju o osudi masakra u Srebrenici i izvinjenju što Srbija nije učinila više da bi sprečila tu tragediju, koju je pre dve godine usvojio srpski parlament, kao važan gest na putu ka punom pomirenju".

"Vraćanje na to danas samo može povećati tenzije u regionu i dovesti u opasnost put Srbije ka punoj evropskoj integraciji", poručio je ovaj zvaničnik SE.
XS
SM
MD
LG