Dostupni linkovi

Pregovori sindikata i vlade Hrvatske


Vlada i sindikati javnih službi danas počinju pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, kao predsjednik Vladina odbora za pregovore o TKU, pozvao je na sastanak osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013., pa sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama.

Vlada ukidanjem dodataka poput božićnice, javnog prijevoza i regresa - želi uštedjeti 800 milijuna kuna. No konačni je cilj ušteda od dvije milijarde, koliko su početkom godine ministri trebali, a nisu - uštedjeti u svojim resorima. Zato će uskoro pregovorati i sa sindikatima državnih namještenika i službenika o ukidanju njihovih prava - ili privilegija.

Prije dva dana predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da se sindikalni čelnici još nisu konzultirali o zajedničkom stajalištu. Očekuje se da pregovori neće teći glatko. Vlada traži odricanje od nekih stečenih prava u javnome sektoru, a sindikati ne daju da se diraju radnička prava u državnim, javnim i gradskim službama, ali ni u velikim tvrtkama s dobro dogovorenim kolektivnim ugovorima.
XS
SM
MD
LG