Dostupni linkovi

Novinarska udruženja u BiH osudila Dodikov napad na dopisnicu Bete


Udruženje BH novinari, Udruženje novinara RS i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili verbalni napad predsjednika RS Milorada Dodika na novinarku agencije BETA Ljiljanu Kovačević.

Na konferenciji za štampu, održanoj 2. juna 2012. u Palati Republike Srpske, Dodik je novinarku Ljiljanu Kovačević pokušao spriječiti u obavljanju novinarskog posla, ne dozvoljavajući joj da postavi pitanje njegovom gostu, predsjedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću.

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske izrazio je oštar protest povodom jučerašnjeg verbalnog vrijeđanja novinarke Agencija Beta Ljiljane Kovačević.

U saopćenju povodom ovog incidenta Udruženje novinara RS-a podsjeća da novinari 'imaju obavezu da rade profesionalno svoj posao u službi građana i javnosti, a ako su pojedinci nezadovoljni načinom izvještavanja postoje pravni mehanizmi kako se postupa u takvim slučajevima'.

Udruženje podsjeća da je vrijeđanje novinara u svim demokratskim društvima moralno nedopustiv način komunikacije s medijima, kaže se u saopćenju.

U saopćenju BH novinara se, između ostalog, navodi: "Predsjednik Republike Srpske je Kovačevićevu javno nazvao 'lažljivicom' i obratio joj se riječima 'šta ćete vi ovdje', 'brišite odavde' i 'ja sam ovdje domaćin', čime je na primitivan i grub način povrijedio njeno ljudsko dostojanstvo, profesionalna i građanska prava", navodi se u saopćenju.

"Podsjećamo javnost i gospodina Milorada Dodika kako nijedan javni zvaničnik, što on kao predsjednik Republike Srpske jeste, nema pravo ometati i spriječavati novinare/ke u obavljanju novinarskog posla, niti vrijeđati njihova profesionalna i građanska prava. Naprotiv, predstavnici vlasti su, shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima (član 10) i Rezoluciji 1535 Savjeta Evrope, dužni novinarima/kama obezbijede uslove za nesmetan rad, u cilju zaštite slobode izražavanja i prava građana da budu informisani", dodaje se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Udruženje poziva novinare i novinarke iz cijele Bosne i Hercegovine da ne sjede poslušno i šuteći na press konferencijama na kojima javni zvaničnici vrijeđanju njih same ili njihove koleginice i kolege, te de iskažu svoj građanski otpor prema grubim kršenjima prava na dostojanstven i slobodna rad medijskih uposlenika.
XS
SM
MD
LG