Dostupni linkovi

Novi talas sirijskih izbjeglica prešao u Tursku


Još 400 sirijskih izbjeglica prešlo je granicu sa Turskom i potražilo spas pred sve žešćim sukobima u svojoj zemlji, čime je ukupan borj izbjeglih lica premašio 24.500, prenijela je agencija Anadolija.

U izvještaju se navodi da je 396 ljudi stiglo iz sirijske provincije Idlib, koja je jedno od žarišta pobune protiv predsjednika Bašara al Asada u posljednjih 14 mjeseci.

Ove osobe prešle su u tursku provinciju Hataj i registrovale se u lokalnim selima. Četiri povrijeđene nove izbjeglice primljene su na bolničko liječenje, navodi Anadolija.

Turska je osnovala desetak izbjegličkih logora za Sirijce koji bježe pred sukobima između pobunjenika i Asadovih snaga bezbjednosti.

UN procjenjuju da je ukupan broj izgbjeglica iz Sirije u četiri susjedne zemlje od sklapanja primirja 12. aprila porastao za trećinu i dostigao 73.000.

Procjenjuje se da je broj interno raseljenih lica u istom periodu udvostručen i da je premašio pola miliona.

UN će 5. juna održati trežći humanitarni forum o Siriji, na kojem će zvaničnici svjetske organizacije, diplomate i humanitarne agencije diskutovati o problemu slobodnog kretanja humanitarnih radnika u Siriji, na šta su vlasti u Damasku pristale prihvatanjem mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana.
XS
SM
MD
LG