Dostupni linkovi

Oslobođeno petoro humanitarnih radnika otetih u Avganistanu


Avganistanske snage bezbjednosti oslobodile su petoro humanitarnih radnika, uključujući dvije doktorke sa zapada, koji su bili oteti prošlog mjeseca u teško pristupačnim planinama na sjeveroistoku Avganistana, saopštili su danas zvaničnici.

Humanitarci su radili za organizaciju „Meder“, sa sjedištem u Švajcarskoj, a oteti su dok su putovali u provinciju Badakšan, koja je bila pogođena poplavama.

„Naše snage izvršile su uspješnu operaciju i oslobođeno je svih pet humanitarnih radnika“, izjavio je Šamsul Rahman Šams, zamjenik guvernera Badakšana.

On je rekao da je pet otmičara ubijeno u operaciji koja je izvršena kasno sinoć. Policija je ranije objavila da su muškarci tražili novac za oslobađanje humanitarnih radnika.

Otmice stranaca postale su relativno česte u mnogim dijelovima Avganistana od kada su međunarodne snage, pod vođstvom SAD, svrgnule sa vlasti talibanski pokret.

Prije dvije godine, deset humanitarnih radnika, uključujući šest Amerikanaca, ubijeno je u Badakšanu u napadu koji su izvršili islamistički pobunjenici.

Lokalna policija navodi da su najnoviju otmicu izvršili pripadnici kriminalne grupe koja je pokušala da iskoristi nepristupačnost terena i malobrojnost avganistanskih snaga u ovoj oblasti.
XS
SM
MD
LG