Dostupni linkovi

Izetbegović: Izjava Nikolića neistinita i vrijeđa Bošnjake


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je danas da je izjava novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, data prvog dana službenog preuzimanja dužnosti, neistinita i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za preživjele žrtve genocida u Srebrenici.

Ona baca sjenu i ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost njegove javne proevropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regiji i saradnju među državama susjedima, stoji u saopćenju pristiglom iz Predsjedništva BiH.

Nadalje se dodaje da negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji, nije put suradnje i obnove povjerenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija.

Na kraju se dodaje da je upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije sa istinom o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini put za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regiji, a prije svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti.
XS
SM
MD
LG