Dostupni linkovi

Bez dogovora studenata i vlasti u Kvebeku


Predstavnici studenata i vlade Kvebeka završili su bez dogovora treći dan pregovora za okončanje višenedeljnih protesta zbog povećanja školarina.

Studentske organizacije saopštile su da su u sredu iznele novi predlog vladi i izrazile nadu da će danas dobiti odgovor na njega.

"Izneli smo predlog vladi Kvebeka, razgovarali smo o njemu i ministarka obrazovanja je rekla da joj je potrebno da o tome razmisli preko noći", kazao je jedan od vođa studenata Leo Biro-Bluen.

Studenti su zatražili zamrzavanje cena školarina, ali je vlada isključila tu mogućnost. Studenti su se, takođe, usprotivili zakonu o demonstracijama donetom radi ograničavanja protesta.

Više od 2.500 ljudi uhapšeno je od početka studentskog štrajka i demonstracija na više od deset kvebeških koledža i univerziteta u februaru.

Ako sporazum bude postignut, moraće da ga odobre različita studentska udruženja. Vlada se nadala da će izbeći ponavljanje ranijih pregovora okončanih principijelnim dogovorom koje su udruženja potom odbacila.

Prosečna školarina u Kvebeku - 2.519 dolara godišnje - najniža je u Kanadi, a predloženo povećanje - 254 dolara godišnje u periodu od sedam godina - malo je za američke standarde.

Ipak, analitičari kažu da se studenti u Kvebeku radije porede se evropskim zemljama, gde je visoko obrazovanje većinom besplatno, a ne sa susednim SAD.
XS
SM
MD
LG