Dostupni linkovi

Kombinatu aluminijuma još manje struje zbog duga



Eleketroprivreda Crne Gore (EPCG) upozorila je danas Kombinat aluminijuma u Podgorici (KAP) da će dodatno smanjiti isporuke električne energije toj kompaniji ukoliko tokom ove nedelje ne uplati najmanje tri miliona evra duga za potrošenu struju.

Odbor direktora elektroenergetske kompanije razmatrao je danas aktuelnu situaciju u vezi sa KAP-om, jer dug fabrike aluminijuma od 40 miliona evra "predstavlja veliki finansijski problem" za EPCG, saopšteno je iz tog preduzeća.

Vlada Crne Gore ranije je saopštila da neće odobriti nove subvencije za električnu energiju fabrici aluminijuma, dok postojeće ističu do kraja godine.

Crnogorski parlament je krajem februara zadužio vladu da raskine ugovor sa ruskim partnerom u KAP-u, kompanijom koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska, kao i da u saradnji sa EPCG i italijanskom kompanijom A2A pronađe model dugoročnog snabdevanja strujom fabrike aluminijuma.

U tom smislu vlada je predložila, a skupština podržala mogućnost odvajanja Termoelektrane Pljevlja iz EPCG, čiji je većinski vlasnik država sa 55 odsto vlasništva, dok italijanska A2A poseduje 43,7 procenata kapitala.

Fabrika aluminijuma u Podgorici je u velikim finansijski problemima zbog dugova, koji bi mogli ugroziti i javne finansije.

Nedavno su aktivirane garancije države prema evropskim kreditorima date KAP-u
2010. godina.

Država je u martu isplatila dug prema Dojče banci u inosu od 23 miliona evra, dok ukupne obaveze prema evropskim bankama bez kamata iznose 132 miliona evra.
XS
SM
MD
LG