Dostupni linkovi

Nastavljeni sukobi, novi masakr u Siriji



Sukobi vojske i pobunjenika nastavljeni su jutros u Siriji dan nakon što je u nasilju ubijeno 98 osoba, dok je sve više zemalja koje proteruju sirijske diplomate.

U jutrošnjim sukobima u Damasku i okolini, ali i u regionu Homsa, u centralnom delu Sirije, bilo je žestokih sukoba u kojima su do sada poginule četiri osobe.

Prema podacima sirijske organizacije za ljudska prava, u jučerašnjem nasilju poginulo je 98 osoba, a ta organizacija izveštava i o novom masakru 13 civila u mestu Deir Ezor, na istoku zemlje.

Nakon masakra 108 ljudi među kojima ima veliki broj žena i dece u petak u Huli, zapadne zemlje su počele da proteruju sirijske diplomate.

Međunarodni izaslanik Kofi Anan koji je juče razgovarao sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, zatražio je da "preduzme hrabre mere" kako bi se zaustavilo nasilje.

Asad je nakon susreta sa Ananom ponovo prebacio na opoziciju odgovornost za nasilje, navodeći da "uspeh plana zavisi od kraja terorizma ... i zaustavljanja šverca oružja".

Nakon više evropskih zemalja, SAD, Kanade i Australije, Japan i Turska naložile su danas sirijskim diplomatama da napuste te zemlje u znak protesta zbog masakra u Huli.

Francuski predsednik Fransoa Oland juče je kazao da ne isključuje vojnu intervenciju, "pod uslovom da bude uz poštovanje međunarodnog prava, odnosno uz saglasnost Saveta bezbednosti" UN.
XS
SM
MD
LG