Dostupni linkovi

Lukšić:Crna Gora na prekretnici


Male države, kakva je Crna Gora, ne mogu promijeniti globalne tokove, ali se u novim okolnostima moraju prilagoditi situaciji kako bi njihove ekonomije postale otpornije, konkuretnije i vitalnije, ocijenio je danas crnogorski premijer Igor Lukšić.

Crna Gora se, kako smatra premijer nalazi na prekretnici i ima pozitivnih naznaka da bi se mogao obezbijediti privredni rast.

Lukšić je na otvaranju konferencije "Ekonomija Crne Gore - put do privrednog rasta" u Budvi rekao da je Crna Gora učesnik svjetske ekonomske utakmice i da mora dokazati svoju konkurentnost.

On je istakao da se konkurentnost mora zaraditi i da društvo treba da odgovori na pitanje kako podstaći rast produktivnosti koja je niža od evropskog prosjeka i kako da ljudi budu aktivni sudionici tržišta rada.

"Iz tog razloga su važne penzijske reforme, reforme tržišta rada i socijalne zaštite. Do sada sprovedeni zahvati svakako idu ispred jednog broja evropskih zemalja, ali je pitanje da li će u dugom roku biti dovoljni. Tome treba dodati i mjere za unaprjeđenje stanja u oblasti zdravstva i obrazovanja", rekao je Lukšić.

U Crnoj Gori, kako je dodao, svi zajedno moraju učiniti dodatan iskorak da se privuče što više kapitala.

"Danas niko sebi ne smije dozvoliti luksuz gubljenja bilo kog respektabilnog investitora", poručio je Lukšić.
XS
SM
MD
LG