Dostupni linkovi

AP:Tadić kao premijer ostavlja Nikolića bez vlasti



Lider Demokratske stranke Boris Tadić počinje konsultacije o formiranju proevropske vlade što bi novog predsednika Tomislava Nikolića moglo da ostavi bez stvarne
vlasti, ocenjuje danas Asošijeted pres (AP).

Agencija navodi da će dosadašnji lider Srpske napredne stranke, kako se očekuje, morati Tadiću da poveri mandat za sastav vlade, iako su naprednjaci osvojili više mandata, jer Tadićeva Demokratska stranka ima više saveznika.

AP navodi da je funkcija premijera jača od predsedničke jer je predsednik figura i ne može da donosi zakone ni stvarne političke odluke.

Prenoseći Tadićevu izjavu da neće uključiti naprednjake u novu vladu, agencija ocenjuje da se time dodatno smanjuje Nikolićeva uloga u budućoj politici.

Rojters ocenjuje da je Boris Tadić koji je pre nedelju dana poražen na predsedničkim izborima, izašao kao kandidat svoje Demokratske stranke za premijera u obnovljenoj koaliciji levog centra što će mu omogućiti da još četiri godine zadrži uzde vlasti.

Navodi se da je po Ustavu Srbije premijer moćniji od predsednika, ali da je sa Demokratskom strankom kao dominantnim partnerom Tadić vodio politiku iz predsedništva, pošto je za premijera postavio tehnokratu Mirka Cvetkovića.

Preuzimanjem premijerskog položaja Boris Tadić sada može da zadrži uzde vlasti još četiri godine, dodaje Rojters.

Rojters navodi i da Zapad nije siguran da li je kod Nikolića promena kursa iz "tvrdog nacionalsite" u "proveropskog konzervativca" istinska i dodaje da će ako SNS ostane u opoziciji njegova mogućnost da utiče na politiku biti ograničena.

Agencija takođe piše da je izborna pobeda Tomislava Nikolića izazvala nervozu u EU i obezvredila srpski dinar dodajući da će nova vlada morati da deluje brzo kako bi zaustavila pad domaće valute.
XS
SM
MD
LG