Dostupni linkovi

Sirijske vlasti tvrde da nisu počinile masakr u Huli


Sirijske vlasti demantovale su danas da su odgovorne za maskr nad više od 90 civila u centralnom gradu Huli, što je jedan od najvećih pojedinačnih zločina od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al Asada prije 14 mjeseci.

„Pobijeni su žene, djeca i stariji muškarci. To nije djelo herojske sirijske armije“, rekao je novinarima u Damasku sirijski ministar spoljnih poslova DŽihad Makdesi.

On je oštro kritikovao strane lidere zato što su „bez ikakvih dokaza“ optužili sirijske vlasti da su počinile ovaj zločin.

Makdesi je dodao da „u području Hule nije korištena sirijska artiljerija, niti teško naoružanje“. Napad na ovaj grad dogodio se prije dva dana, a maskr je potvrdila i posmatračka misija UN.

Sirijski zvaničnik rekao je da su za ubistva odgovorne „naoružane grupe“ koje su koristile protivtenkovske projektile i palile kuće u tom području, koje se sastoji od nekoliko sela.

Makdesi je naglasio da su se sirijske snage branile i da su sukobi sa protivnicima u tom području okončani još prije dva dana.
XS
SM
MD
LG