Dostupni linkovi

Vllasi: Bilo bi dobro da Nikolić prekine Tadićevu dvoličnu politiku


Azem Vllasi, savjetnik kosovskog premijera Hashima Thaqija za vanjske poslove, smatra da bi bilo dobro ako bi Tomislav Nikolić prekinuo s dosadašnjom Tadićevom dvoličnom politikom prema susjedima te da ne nastavi staru politiku u novom ruhu, dok Briselu pokazuje "evropsko lice".

Srbija će i pod Nikolićem ostati na evropskom, jer drugog puta nema, smatra Vlasi, te dodaje da je samo pitanje na koji način, koliko uspješno i ubjedljivo.

"Da li će Nikolić stvarno biti na evropskom putu u odnosu na susjede, vidjet će se po tome da li će bosanskim Srbima poslati poruku da je Bosna i Hercegovina njihova država, a da će ih Srbija podržavati i pomagati. Istovremeno, vidjet ćemo hoće li pomagati Srbe da normalno žive u novoj kosovskoj realnosti, u državi Kosovu ili će nastaviti staru politiku u stilu "Kosovo je Srbija", izjavio je Vllasi u intervju za Fenu, nakon što je za predsjednika Srbije izabran Tomislav Nikolić.

Na pitanje da li očekuje da će novi predsjednik Srbije ostvariti novi napredak u dijalogu i poboljšanju odnosa s Prištinom i s BiH, a to očekuje i EU, Vllasi je rekao da je u interesu Srbije i u obostranom interesu da se nastavi dijalog s Kosovom radi normalizacije međudržavnih odnosa.

"Do sada se Srbija u tom dijalogu pokazala neiskrenom. Pristala je na neke sporazume, ali ih odbija provoditi. Beograd u tom dijalogu nastupa prepotentno, kao Srbija je država, a Kosovo nije. Sve dok se iz Beograda čuju poruke da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, zapravo jasno se iskazuju teritorijalne pretenzije prema Kosovu. A to znači da Srbija drži otvorenom ratnu opciju koju smo ostavili iza sebe. Nadam se da će Nikolić promijeniti tu retoriku i u interesu Srbije ići ususret novoj realnosti iako se ne može očekivati brzo formalno priznanje Kosova", naveo je.

Vllasi je naglasio da ne očekuje bitno poboljšanje odnosa s Bosnom i Hercegovinom, jer će se "najvjerovatnije nastaviti i dalje dvolična politika Beograda, kao Srbija priznaje BiH, a podržava i podstiče RS da onemogućava normalno funkcioniranje BiH".
XS
SM
MD
LG