Dostupni linkovi

SAD još analiziraju posledice Nikolićevog izbora za Kosovo



SAD još analiziraju šta izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije znači za Kosovo i region, ali i pozdravljaju njegovu privrženost evropskoj budućnosti i pozivaju ga da sarađuje sa budućom srpskom vladom na ostvarenju tog cilja.

To je rekao pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja Filip Gordon na godišnjoj konferenciji Centra za SAD i Evropu u Vašingtonu.

"Iako još analiziramo šta izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije znači za Kosovo i u širem regionu, pozdravljamo njegovu izrečenu privrženost evropskoj budućnosti Srbije i pozivamo ga da konstruktivno radi sa novom vladom na postizanju tog cilja", kazao je Gordon, prenosi Stejt department.

Gordon je ukazao da SAD i njihovi partneri u Evropi moraju da sarađuju sa liderima zemalja regiona na novim idejama za rešenje "izazova" na severu Kosova.

Stabilnost i razvoj regiona Zapadnog Balkana zavisiće od toga da li države tog regiona sprovode reforme neophodne za evrointegracije, ukazao je Gordon.

"Od početka govorimo da Evropa neće biti kompletna do integracije celog Balkana u evroatlantske institucije", kazao je Gordon.

Gordon je ocenio i da je poslednjih meseci postignut napredak prema evropskim integracijama.

"Ulazak Hrvatske u EU na primer, šalje veoma jak signal celom regionu da teške reforme donose istinski napredak", kazao je američki zvaničnik.

"Ohrabrili smo novu bosansku vladu da ispuni uslove za integracije u EU i NATO, uključujući donošenje zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći, kao i politički dogovor za rešavanje problema na polju odbrane i državnog vlasništva. Nadamo se da će Bosna u potpunosti primeniti te sporazume kako bi ostvarila napredak prema
članstvu u evroatlantskim institucijama", dodao je Gordon.
XS
SM
MD
LG