Dostupni linkovi

Stejt department: Korupcija u CG i dalje ozbiljan problemKorupcija u Crnoj Gori je i dalje "ozbiljan problem", jedna je od ocena koje sadrži godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava za 2011. godinu, koji je objavio američki
Stejt Department.

U izvešstaju koji danas prenose podgorički listovi, takođe se navodi ocena o "široko rasprostranjenom nepotizmu" i "lošoj kontroli konflikta interesa".

Kao "jedan od najvećih problema" pomenut je "loš tretman izbeglica i ostalih raseljenih lica iz ratnog perioda".

Iznesen je podatak da je odeljenje unutrašnje kontrole crnogorske policije primilo 63 žalbe "zbog nesavesnog ponašanja policajaca", a od toga žalba je bila opravdana u 14 slučajeva.

Prema izveštaju Stejt Departmenta, prošle godine je 235 osoba iz Crne Gore zatražilo azil, što je, kako se ocenjuje, mnogo više nego godinu dana ranije.

Žene i dalje nisu dovoljno zastupljene na visokim nivoima vlasti uprkos tome što su predsednica Vrhovnog suda i vrhovni državni tužilac žene.

SAD takođe zamera Crnoj Gori što LGBT populacija "i dalje doživljava diskriminaciju, i pored toga što je Vlada donela mnogo mera i pokazala da bolje razume njihova prava".
XS
SM
MD
LG