Dostupni linkovi

Izrael ponudio šest miliona dolara odštete Turskoj


Izrael je ponudio šest miliona dolara odštete žrtvama racije broda koji je poslan u Gazu 2010. godine, rekao je turski advokat.

Ramazan Ariturk, jedan od advokata koji predstavlja 465 žrtava i njihovih porodica, rekao je za Reuters u četvrtak da mu je Izrael uputio ponudu preko posrednog ambasadora u Ankari prije više od mjesec dana.

On je kazao da bi novac bio uplaćen na račun jevrejske fondacije u Turskoj za distribuciju, a izraelska vlada je u saopćenju izrazila "žaljenje" zbog incidenta.

Ariturk je rekao za Reuters da je neimenovanom ambasadoru poručio da je ponuda neprikladna. Tursko ministarstvo vanjskih poslova se složilo s tom odlukom, rekavši da ih je Izrael mogao direktno kontaktirati.

Visoki izraelski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da Izrael, koji je prošle godine nagovijestio da je spreman nadoknaditi štetu žrtvama bez prihvatanja krivice, nije ponovio ponudu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo dostupno za komentar. Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, također je odbio komentarisati.

Izraelski komandosi ukrcali su se na brod Marmara, koji je prevozio humanitarnu pomoć, nakon što su upozorili brod da se približava vodama u blizini pojasa Gaze.

Turska je prekinula diplomatske odnose s Izraelom nakon incidenta u kojem je poginulo devet turskih državljana.

U međuvremenu se Turska sprema za tužbu protiv četiri visoka izraelska vojna zvaničnika odgovorna za upad.

Turska tvrdi da je vojnicima naređeno da ubiju, rane i otmu. Vojni lideri su također optuženi za podsticanje na mučenje i paljenje ličnih stvari.
XS
SM
MD
LG