Dostupni linkovi

Rojters: Pripreme planova za izlazak Grčke iz eurozone


Zvaničnici eurozone rekli su članicama ovog bloka da pojedinačno pripreme planove za slučaj da Grčka izađe iz bloka, što je mogućnost za koju je iz Njemačke centralne banke ranije saopšteno da je "rješiva".

Tri zvaničnika navode da su instrukcije o mogućem izlasku Grčke dogovorene u ponedjeljak na telefonskoj konferenciji Radne grupe eurozone, sačinjene od stručnjaka koji rade u ime finansijskih ministara bloka.

"Radna grupa se saglasila da svaka zemlja eurozone treba da pojedinačno pripremi plan za potencijalne posljedice izlaska Grčke iz eurozone", rekao je jedan od zvaničnik eurozone, upoznat sa temom konferencije.

Ove vijesti dolaze u vrlo osjetljivo vrijeme, samo nekoliko satova prije večerašnjeg neformalnog sastanka lidera Evropske komisije koji će pokušati da spase svoje ekonomije.

Njemačka Bundesbank je u mjesečnom izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, saopštila da je situacija u Grčkoj "ekstremno zabrinjavajuća", te da Grčka ugrožava bilo kakvu dalju finansijsku pomoć time što ne provedi reforme dogovorene kao uslov za dva paketa pomoći.

U saopštenju se navodi da bi izlaz Grčke iz eurozone predstavljao "moguć ali rješiv" izazov za njene evropske partnere, čime je povećan pritisak na Atinu da nastavi sa sprovođenjem ekonomskih reformi, u koje spadaju i sporne mjere štednje.

Grčki zvaničnici rekli su ranije da će, bez pomoći stranih partnera, ova zemlja ostati bez novca u toku naredna dva mjeseca.
XS
SM
MD
LG