Dostupni linkovi

OEBS osudio paljevinu kuća kosovskih Srba u opštini Klina


Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Werner Almhofer, osudio je danas paljevinu, koja je prošle noći, uništila jednu kuću kosovskog Srbina a drugu ozbiljno oštetila u selu Drenovac u opštini Klina.

„Snažno osuđujem ovaj najnoviji incident koji pogađa povratnike iz zajednice kosovskih Srba i njihovu imovinu u opštini Klina. Ovakvi incidenti jačaju strah u već ranjivim zajednicama i negativno utiču na međuetničke odnose, što za posledicu ugrožava proces povratka", navodi Almhofer.

"Percepcija sigurnosti kosovskih Srba u ovom području je već potkopana nakon primanja pretećih pisama koja su ostavljena na pragovima kosovskih Srba na nekoliko lokacija u opštini Klina, uključujući i selo Drenovac", kaže Almhofer i dodaje da se 'na bilo koji incident koji pogađa bezbednost zajednice mora odmah reagovati i preduzeti snažne mere kako bi se predupredili budući incidenti'.

Almhofer je pozvao kosovsku policiju i institucije da preduzmu sve neophodne mere kako bi se počinioci priveli pred lice pravde, te pozdravio brzu reakciju kosovske policije u započinjanju istrage.

"Misija OEBS ostaje spremna da pomogne institucijama na Kosovu da se efikasno uključe sa svim zajednicama, naročito putem mehanizama zaštite zajednica kao što su opštinske kancelarije za povratak i zajednice i lokalni odbori za javnu bezbednost“, zaključuej Almhofer.
XS
SM
MD
LG