Dostupni linkovi

Uhapšen Slavko Stričević osumnjičen za ratni zločin


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Derventi Slavka Stričevića zvanog Švabo zbog sumnje da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhapšen je po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), koje Stričevića sumnjiči da je krajem juna 1992. godine, zajedno sa još dva lica, učestvovao u ubistvu trojice pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) iz Husimovaca (opština Sanski Most), saopšila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Prema podacima iz Kantonalnog tužilaštva, oni su Mustafu Cikotu, Emsuda Smajlovića i Sadka Burnića prethodno zarobili i zlostavljali. "Kako bi prikrili ovaj zločin, tijela ubijenih su bacili u Deviševu jamu u blizini sela Bravsko", kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Osumnjičeni Stričević je priveden na ispitivanje u Tužilaštvo, koje je Kantonanom sudu u Bihaću dostavilo prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom.

"Druga dvojica osumnjičenih za ovaj zločin trenutno su nedostupni i za njima se intenzivno traga", rekao je Mesić.

Na lokalitetu Podsrnetica iz Jame Ravnice, koja je poznata i kao Derviševa jama u maju 2002. ekshumirana su četiri tijela, a DNK analizom je utvrđeno da se radi o ubijenim pripadnicima TO-a Cikoti, Smajloviću i Burniću.

Indentitet četvrte osobe nije utvrđen, ali se pretpostavlja da se radi o Dervišu Karadžiću, ubijenom nakon Drugog svjetskog rata, po kojem je ova prirodna jama i dobila ime.

XS
SM
MD
LG