Dostupni linkovi

Španskim bankama potrebno 76 milijardi eura


Španskim bankama biće neophodno dodatnih 76 milijardi eura da bi pokrile gubitke prema takozvanim lošim kreditima čiji obim može da naraste na 260 milijardi eura usljed pogoršanja situacije u domaćoj ekonomiji, saopštio je Institut za međunarodne finansije (IIF).

"Niz faktora govori da gubici mogu biti bliže gornjoj granici od 218 do 260 milijardi eura. Makroekonomske perspektive Španije su gore od onih sa kojima se suočavala Irska, prije svega kada je riječ o ekonomskom rastu i nezaposlenosti", naveo je IIF u svom najnovijem pregledu svjetske ekonomije.

IIF, koji objedinjuje više od 400 banaka i drugih finansijskih institucija, dodao je da su španske banke pribavile ili su u procesu pribavljanja 184 milijarde eura, što znači da će im biti potrebno još 76 milijardi na osnovu prognoze njihovih problematičnih zajmova u visini od 260 milijardi eura.

Najveći dio tih očekivanih gubitaka proisteći će iz portfelja kredita za komercijalne nekretnine, odobrenih regionalnim štedionicama.

IIF je takođe saopštio da će vladini troškovi za dokapitalizaciju banaka u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) vjerovatno biti znatno niži nego u Irskoj, s obzirom da bi za tri najveće španske banke trebalo da budu dovoljni sopstveni resursi. To bi trebalo da smanji potrebu za dokapitalizacijom u slučaju nepovoljnog scenarija za 50-60 milijardi eura ili oko pet odsto BDP, u poređenju sa 33 odsto BDP u Irskoj.

Španija je u ponedjeljak angažovala dvije konsultantske kompanije Oliver Wyman i Roland Berger za sprovođenje nadzora bankarskih kreditnih portfelja.

Ta zemlja nastoji da sredi bankarski sektor poslije kraha tržišta nekretnina za vrijeme svjetske finansijske krize koji je doveo do velikih gubitaka u španskim bankama.
XS
SM
MD
LG