Dostupni linkovi

Sarajevo: Počeo sastanak šestorke


U centrali SDP u Sarajevu u 10 sati je počeo sastanak šestorice bh. političkih lidera kojem prisustvuju predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i predsjednik HDZBiH Dragan Čović.

Prije ulaska na sastanak Čović je izjavio novinarima da je uvjeren da će danas biti riješeno pitanje vojne i državne imovine, pitanje pripadnika Oružanih snaga BiH, ali i pitanje budžeta.

"Očekujem da imamo budžet do kraja iduće sedmice", kazao je Čović.

S druge strane Tihić nije pretjerani optimist. Podsjetio je na stavove SDA, a za budžet je rekao da ugrožava državu BiH."Ovakav budžet ugrožava državu BiH, njen rad i put ka Evropskoj uniji", kazao je Tihić.

Ljubić očekuje napredak u vezi s pitanjem presude "Sejdić-Finci", izjavio je da je optimist, "jer je dosta toga već urađeno".

Predsjednik HDZ-a 1990 dodao je kako očekuje dogovor oko vojne imovine, sporazum oko državne imovine, te napredak oko presude Evropskog suda u Strasbourgu.

Bosić je istakao da od današnjerg sastanka ne očekuje puno, ali da se nada da će svi postati svjesni opasnosti trenutka u kojem se nalazimo.

Milorad Dodik nije želio davati izjave na početku sastanka te je novinarima u prolazu rekao "vidimo se za deset minuta", aludirajući na trajanje sastanka.
XS
SM
MD
LG