Dostupni linkovi

EK preporučila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u junu


Evropska komisija (EK) je u svom Proljećnom izvještaju, koji će biti objavljen sutra, preporučila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u junu.

Proljećni izvještaj analizirao je napredak Crne Gore u sedam ključnih prioriteta od prošlogodišnjeg Izvještaja o napretku, koji je objavljen u oktobru, do danas.

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije navodi se da je Crna Gora postigla napredak u oblasti vladavine prava i osnovnim pravima, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"U svjetlu daljeg napretka, Komisija ostaje pri stavu da je Crna Gora dostigla potrebni nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, posebno u pogledu političkih kriterijuma iz Kopenhagena, kako bi otpočela pristupne pregovore”, kaže se u saopštenju.

U zaključcima Proljećnog izvještaja, kako prenose podgoričke "Vijesti", navodi se da “u svjetlu tog obrazloženja, i uzimajući u obzir zaključke Evropskog savjeta iz decembra 2011. godine, Komisija ponavlja svoju preporuku da pristupni pregovori sa Crnom Gorom budu otvoreni".

Odluka o otvaranju pregovora donosi se konsenzusom država članica.
XS
SM
MD
LG