Dostupni linkovi

Grčki premijer u konsultacijama sa stranačkim liderima


Grčki tehnički premijer Panagiotis Pikramenos obavio je u ponedeljak konsultacije sa stranačkim liderima uoči samita Evropske unije ove nedelje za koji se očekuje da će biti usredsređen na podsticanje privrednog rasta širom Evrope.

Pikramenos, koji nema ovlašćenja da donosi obavezujuće odluke, održao je odvojene sastanke sa svim stranačkim liderima pošto počinje kampanja za nove izbore 17. juna koji su raspisani pošto nije bilo moguće obrazovati vladu posle izbora 6. maja.

Na izborima 6. maja veliki broj glasova su dobile stranke koje se protive oštrim merama štednje što su nametnuli međunarodni kreditori i Evropska unija kao uslov za dalje pružanje finansijske pomoći prezaduženoj Grčkoj.

Lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras posle razgovora s tehničkim premijerom izrazio je nadu da će, uprkos protivljenju Nemačke, početi izdavanja zajedničkih evroobveznica, kao način za podsticanje privrednog rasta u Evropi.

"Moramo da ostanemo u evrozoni i izborimo se za mere koje će našoj ekonomiji omogućiti brz rast", naveo je Samaras.

Istraživanja javnog mnenja ukazuju da će se za prvo mesto boriti Nova demokratija, koja je imala najviše glasova na prošlim izborima, i Radikalna leva koaliciji Siriza koja je bila druga i koja se oštro protivi merama štednje.
XS
SM
MD
LG