Dostupni linkovi

Mirko Kovač odbio članstvo u CANU


Književnik Mirko Kovač poručio je danas da ne može prihvatiti članstvo u Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU), bez, kako je naveo, onih koji su utemeljili Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti (DANU).

Crnogorski parlament nedavno je usvojio Zakon o CANU, kojim se ukida DANU, čiji članovi, prema određenoj proceduri, mogu postati članovi nacionalne akademije.

Skupština CANU je u ponedjeljak za vanredne članove izabrala biologa Vukića Pulevića, književnika Sretena Asanovića i istoričara Šerba Rastodera, dok su Kovač i slikar Dimitrije Popović izabrani za inostrane.

Asanović je ranije zatražio da bude brisan iz CANU, smatrajući da je njegov izbor u državnu akademiju nije urađen prema zakonu, a Pulević je poručio da nije član te instiutucije i da nije mogao to postati zbog, kako je ocijenio, nezakonitih odluka CANU u vezi prijema bivših članova DANU.

Kovač je kazao da ne može prihvatiti članstvo u CANU, bez članova Dukljanske akademije.

"DANU za mene ima emotivno i istorijsko značenje, jer je bila važna činjenica u stvaranju samostalne Crne Gore”, navodi se u izjavi Kovača dostavljenoj agenciji MINA.

CANU nije primila u članstvo 22 bivših članova DANU.
XS
SM
MD
LG