Dostupni linkovi

Iran se nada riješenju spora sa IAEA


Iran se nada da će posjet Teheranu glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Japanca Yukiya Amana biti prigoda za dogovor o rješenju spora, rekao je ministar vanjskih poslova Ali Alkbar Salehi.

Nadamo se da će dvije strane postići dogovor kojim će odrediti uvjete i okvire suradnje i ukloniti sumnje u vezi s iranskim nuklearnim programom, rekao je Salehi.

Amano stiže u Teheran nakon što su IAEA i iransko izaslanstvo vodili 14. i 15. svibnja razgovore koji su ocijenjeni pozitivno. U Bagdadu će se 23. svibnja održati ključni razgovori Irana sa skupinom 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka).

Amano će se sastati sa šefom programa Fereidonom Abasijem Davanijem, iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja Saidom Džalilijem i ministrom Salehijem. Zapad i Izrael sumnjaju da Teheran želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom civilnog programa, što Iran uporno demantira.

IAEA je u studenom objavila izvješće, najkritičnije u osmogodišnjoj istrazi, u kojemu je iznijela činjenice o iranskim pripremama za proizvodnju atomskog oružja.
XS
SM
MD
LG