Dostupni linkovi

Kineski disident doputovao u SAD


Slijepi kineski disident Chen Guangcheng, kojem je iznenada dozvoljeno da napusti zemlju, doputovao je noćas u Sjedinjene Američke Države.

Chen je, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova, sletio u međunarodnu zračnu luku Liberty u blizini New Yorka, javile su novinske agencije.

Američki State Department saopćio je u subotu da je Chen otputovao iz Kine za SAD.

"Možemo potvrditi da su Chen Guangcheng, njegova žena i dvoje djece otišli iz Kine i da su na putu u Sjedinjene Države kako bi on mogao studirati na jednom američkom univerzitetu", rekla je glasogovornica Victoria Nuland u saopćenju.

Istaknuti borac za ljudska prava, Chen Guangcheng (40) nalazio se u jednoj bolnici u Pekingu od 2. maja, čekajući dozvolu da ode u SAD.

Borac za ljudska prava Chen Guangcheng uzrokovao je diplomatsku krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkoj ambasadi u Pekingu, nakon što je krajem aprila pobjegao iz kućnog pritvora, u kojem je proveo gotovo dvije godine u svome selu u Shandongu. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru, jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini, koji se provode u okviru demografske politike jednog djeteta.

Prije više od dvije sedmice, tokom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Pekingu, postignut je dogovor SAD-a i Kine da kineske vlasti Chenu i njegovoj obitelji izdaju putovnice da bi mogli otputovati u SAD.

Chenu je stipendiju ponudio Univerzitet New York, gdje bi studirao pravo.
XS
SM
MD
LG