Dostupni linkovi

Kineski aktivista Guančeng otputovao za SAD


Kineski aktivista Čen Guangčeng, koji je bio u centru diplomatske krize između Pekinga i Vašingtona, otputovao je danas u SAD.

Slijepi aktivista i njegova porodica krenuli su avionom u Njuark, nedaleko od Njujorka, nakon što su prebačeni iz jedne pekinške bolnice na aerodrom.

Čen je nedavno proveo šest dana u Ambasadi SAD u Pekingu, nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora na sjeveroistoku Kine. Njemu je ponuđena stipendija ne jednom univerzitetu u Njujorku, prenio je BBC.

Čen je samouki pravnik koji je vodio kampanju protiv prisilnih abortusa, u skladu sa kineskom politikom "jedna porodica, jedno dijete". On je 2006. godine osuđen zbog ometanja saobraćaja i nanošenja štete imovini, a od 2010. godine je bio u kućnom pritvoru.

Ranije toom dana, Čen je odveden iz bolnice u kojoj se liječio zbog povrede stopala i prebačen na pekinški aerodrom, zajedno sa svojom suprugom i dvoje djece.

Kina i SAD gledaju a ovu epizodu kao znak sazrijevanja međusobnog odnosa, pošto slučaj nije prerastao u veću krizu.

Državna agencija Sinhua prenijela je da se Čen prijavio za studiranje u inostranstvu "kroz normalne kanale i u skladu sa zakonom".

Portparol američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je da će američka administracija poželjeti dobrodošlicu Čenu i izrazila zadovoljstvo povodom načina na koji je ovo pitanje riješeno.
XS
SM
MD
LG