Dostupni linkovi

Srbija: Sigurne kuće za LGBT populaciju


U Beogradu će uskoro biti završeno nekoliko prostora za smještaj pripadnika LGBT populacije kojih su se porodice odrekle zbog njihove seksualne orijentacije.

To je rečeno na predstavljanu godišnjeg izvještaja o položaju LGBT populacije u Srbiji.

U izveštaju Gej strejt alijanse za 2011. godinu se ukazuje na to da je fizičko nasilje nad pripadnicima istopolno orijentisanih osoba poraslo za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U prošloj godini od 20 napada, čak 15 su bili fizički napadi dok su ostali slučajevi bili diskriminacija na poslu ili u domenu socijalne zaštite.

"Što se tiče 2011. godine ono što je primjetno je da je zabilježen rast ukupnog broja slučajeva naslija. Može se reći da je to faktički oko 30 odsto više slučajeva u odnosu na 2010. U pitanju je izvršenje fizičkog napada ili napada u pokušaju po osnovu pretrpostavljene ili stvarne seksulane orijentacije", kaže Lazar Pavlović, predsjednik Gej strejt alijanse.

"Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rođenog djeteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao djeteta zato što je ubilo dvoje-troje ljudi", rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas .

Đilas je rekao da je njegov prijedlog bio da se ovaj izvještaj plasira upravo u vrijeme izborne tišine kako bi dobio bolji plasman u medijima i kako se ne bi sve svodilo na politiku. Takođe je rekao da u vezi sa LGBT populacijom treba vršiti pritisak - čak i na političare.
XS
SM
MD
LG