Dostupni linkovi

Sanino i Breso u posjeti BIH od 20. do 23. maja


Predsjednik Komiteta regiona EU Mercedes Breso i generalni direktor u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Stefan Sanino boraviće u posjeti BiH od 20. do 23. maja.

Tokom posjete, Breso i Sanino će se susresti sa predstavnicima vlasti BiH i liderima političkih stranaka u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru kako bi razgovarali o ključnim pitanjima evropskih integracija i ulozi regiona unutar Evropske unije, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Pristupanje Evropskoj uniji, razvoj funkcionalnih državnih institucija te izbalansirana decentralizacija vlasti će takođe biti u središtu pažnje sastanka Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona koji će se održati u utorak, 22. maja u Sarajevu.

Ovaj otvoreni sastanak je sazvan kako bi se razmijenila iskustva među gradonačelnicima i domaćim političarima iz BiH i onih koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije.

Komitet regiona EU je skupština regionalnih i lokalnih predstavnika Unije.

Uloga misije sa svojih 344 članova iz svih 27 zemalja članica EU je da uključi regionalne i lokalne vlasti i zajednice koje predstavljaju u proces odučivanja u EU i da ih informiše o politikama Unije.

Evropska komisija, Evropski parlament i Savjet su obavezni da konsultuju Komitet po pitanju politika koje imaju uticaj na regione i gradove.

Komitet regiona može ulagati žalbe Evropskom sudu pravde ako su njegova prava narušena ili ako vjeruje da neki zakon EU narušava princip subsidijarnosti ili ne poštuje regionalne i lokalne vlasti.
XS
SM
MD
LG