Dostupni linkovi

Ruski naftni magnat Guceriev svjedočio u korist Sanadera


Vlasnik ruske naftne kompanije Rusnjeft Mihail Guceriev potvrdio je danas u nastavku suđenja Ivi Sanaderu da je pet miliona eura uplaćenih na račun krunskog svjedoka
Roberta Ježića bilo namenjeno Ježiću, a ne Sanaderu kao mito za prepuštanje mađarskom MOL-u upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji Ina.

On je optužio Ježića da mu je ukrao taj novac namijenjen projektu Družba Adria za čiju realizaciju je izvojio ukupno 10 miliona eura.

Svojim iskazom Guceriev, koji je bio svedok odbrane, pobio je iskaz krunskog svjedoka tužilaštva protiv Sanadera, kao i jučerašnji svjedok odbrane, direktor firme Hangarian oil produkts Imre Fazakas koji je rekao da je pet miliona eura Ježiću isplaćeno kao predujam za ugovore o otkupu zemljišta i transportu nafte u projektu Družba Adria, a za Rusnjeft.

Ruski naftni magnat svjedočio je na okolnosti isplate pet miliona eura na račun Ježićeve švajcarske firme Ksenoplast 2009. godine za koje krunski svedok tvrdi da je pola iznosa od dogovorenog mita za bivšeg premijera.

Sanaderu se sudi za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na iskaz svedoka. Optuženi Sanader rekao je novinarima posle ročišta da iskazi Gucerieva i Fazakasa bacaju novo svetlo na postupak i da je on zadovoljan u kom pravcu on ide.

Iduće sedmice trebalo bi da svjedoči brat Ive Sanadera, Flavio Sanader.

Osim u slučaju Ina-Mol, bivšem premijeru u objedinjenom postupku se sudi i za ratno profiterstvo. Ročišta u tim slučajevima odvojaju se četvrtkom i petkom, dok mu se ponedeljkom i utorkom sudi u slučaju Fimi media za izvlačenje novca i punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice, na čijem je čelu bio, novcem državnih
institucija i preduzeća.
XS
SM
MD
LG