Dostupni linkovi

Krivokapić: Prijedlog Vlade suprotan evropskim preporukama


Prijedlog političkog sporazuma Vlade o identitetskim pitanjima suprotan je preporukama Evropske komisije (EK) o promjeni Ustava, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Premijer Igor Lukšić predložio je opozicionim liderima uvođenje trobojke kao predsjedničke zastave i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamjenu da poslanici Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije u parlamentu daju neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promjenama koje se tiču pravosuđa.

PzP i Nova su odbile ovu ponudu, dok je šef medijskog centra SNP Dragan Koprivica saopštio da zbog boravka Srđana Milića van Crne Gore može samo da potvrdi da je ta partija dobila prijedlog sporazuma.

Krivokapić je kazao da su preporuke EK jasne, odnosno da se struktura pravosudnih organa mora mijenjati u okviru Ustava, a da partije ne treba da se bave drugim pitanjima 'i međusobnim ucjenjivanjima'.

Ovakav način bavljenja ustavnim promjenama ide protivno preporukama Brisela. Posebno je važno da to radimo u vremenu kada građani žive sve teže, pa mislim da idemo protivno realnosti baveći se izmjenama Ustava - kazao je Krivokapić novinarima.

Krivokapić je precizirao da je bio pisac Zakona o simbolima, navodeći da je Socijaldemokratskoj partiji (SDP) prihvatljivo sve ono što je redovna procedura za izmjenu Ustava.

'Ali ovakav prijedlog je protivan evropskim obavezama i to je bježanje od njih', naveo je Krivokapić.
XS
SM
MD
LG