Dostupni linkovi

Lukšić spreman da nastavi pregovore sa opoziciom o ustavnim promjenama


Crnogorski premijer Igor Lukšić ocijenio je da je ponuda opozicionim partijama koja se tiče identitetskih pitanja fer, navodeći da je spreman da se razgovori nastave.

Lukšić je predložio uvođenje trobojke kao predsjedničke zastave i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamjenu da poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PZP) i Nove srpske demokratije (NOVA) u parlamentu daju neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promjenama koje se tiču pravosuđa.

Ponuda uključuje i usvajanje Zakona o upotrebi službenog jezika i jezika u službenoj upotrebi kojim bi se definisalo "u kojima se situacijama upotrebljava službeni jezik, a u kojima jezik u službenoj upotrebi". PZP i Nova odmah su odbile ponudu.

"Mislim da je ovo zaista fer ponuda, spreman sam da na tu temu nastavimo da razgovaramo", rekao je Lukšić novinarima u Podgorci.

Crnogorski premijer je dodao da ponuda u svom sadržaju ima i podršku na temu ustavnih amandmana koji se tiču preporuka Venecijanske komisije.

"I ima otvoreno još jedno pitanje koje se tiče načina na koji bi kroz sveobuhvatnu debatu u parlamentu mogli da se vrlo efikasno odredimo prema budućoj pozivnici da učestvujemo kao punopravna članica u NATO onog trenutka kad ponuda dođe", rekao je Lukšić.
XS
SM
MD
LG