Dostupni linkovi

"Mudis" snizio rejtinge 16 banaka u Španiji


Agencija za kreditni rejting "Mudis" snizila je rejtinge 16 banaka u Španiji i time zadala još jedan težak udarac zemlji koja se već mjesecima bori s krizom i velikim dugovima bankarskog sektora.

Potez agencije došao je svega nekoliko sati nakon što su dionice španske "Bankije" pale za dodatnih 14 odsto, čime se njihova vrijednost u posljednjih mjesec dana gotovo prepolovila.

Strah oko gubitaka u španskim bankama brzo je počeo da se osjeća i na evropskim berzama, na kojima su pale cijene većine dionica.

Među bankama kojima je "Mudis" snizio rejting nalaze se i dvije najveće - "Banko Santander" i "BBVA", dok se za deset banaka predviđa dodatno snižavanje rejtinga u skoroj budućnosti.

Kao razloge snižavanja rejtinga, iz agencija "Mudis" su naveli loše uslove rada, ulazak u novu recesiju, krizu nekretnina i trajno visoki nivo nezaposlenosti, ali i činjenicu da tamošnja vlada, s obzirom na državne dugove, nije bila u mogućnosti pružiti podršku bankama.

Svoju zabrinutost stanjem u zemlji izrazio i španski premijer Marijano Rahoj, koji je upozorio da će dugovi zemlje postati "astronomski" ukoliko se banke ubrzo ne oporave.
XS
SM
MD
LG