Dostupni linkovi

Hrvatska: Presuda za zločin nad civilima u Paulin Dvoru


Na osječkome Županijskom sudu bit će izrečena presuda Enesu Viteškiću, optuženom za ratni zločin počinjen protiv civila u Paulinu Dvoru u prosincu 1991. Suđenje je završilo jučer završnim riječima optužbe i obrane.

Ovo je treće, a drugo ponovljeno suđenje budući da je Viteškić u prva dva postupka - 2004. i 2007. godine nepravomoćno oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud oba puta, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja te potrebe dodatnog razmatranja dokaza, vratio predmet na ponovno postupanje Županijskome sudu.

Drugi optuženik u tom postupku Nikola Ivanković je na izdržavanju kazne jer je na prvom suđenju 2004. godine nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, a ta mu je kazna pravomoćnom presudom povećana na 15 godina.

Optužnica ih je teretila da su se 11. prosinca 1991. kao pripadnici 130. brigade HV-a, s više nepoznatih počinitelja u Paulin Dvoru ubili mještane srpske nacionalnosti tako što su ih, kad su došli do kuće Andrije Bukvića, rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem ručnih bombi, usmrtili.
XS
SM
MD
LG