Dostupni linkovi

Šojble: Nema pregovora o planu za GrčkuNemački ministar finansija Volfgang Šojble naglasio je danas da nije moguće pokretanje pregovora o postojećem međunarodnom finansijskom planu za Grčku.

"To je program pružanja pomoći koji je pripremljen do najsitnijih detalja. O tome ne možemo pregovarati", rekao je Šojble radiju "Dojčlandfank" nakon što su grčki političari saopštili da ne mogu da formiraju novu vladu i najavili nove izbore.

Šojble je dodao da "Grčka mora da bude spremna da primi pomoć" i da će pobednici izbora morati da odluče da li prihvataju uslove ili ne.

Nemački zvaničnik je izjavio da članice EU žele da Grčka ostane u uniji 17 zemalja koje koriste evro, ali da suverenu odluku o tome treba da donesu stanovnici Grčke.

Šojble je prošle sedmice izazvao zabrinutost izjavom da bi evrozona mogla da opstane bez Grčke, što je situacija o kojoj lideri EU nisu želeli ni da razmišljaju pre godinu dana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland juce su izrazili spremnost da pomognu Grčkoj da ostane u evrozoni i rekli da razmatraju nove mere za podsticanje ekonomskog rasta u toj prezaduženoj zemlji.
XS
SM
MD
LG