Dostupni linkovi

Umro pisac Carlos Fuentes


Poznati meksički pisac Carlos Fuentes, poznat po svojim romanima i političkim komentarima, umro je u utorak u 83. godini.

Fuentes je tokom noći imao obilno krvarenje, a umro je u utorak poslijepodne, nekoliko sati nakon što je prebačen u bolnicu.

"Žao mi je zbog smrti našeg voljenog Carlosa Fuentesa, pisca i univerzalnog Meksikanca, kojeg smo poštovali i divili mu se. Neka počiva u miru", napisao je na Twitteru meksički predsjednik Felipe Calderon.

Fuentes je dobio mnoge literarne nagrade, uključujući Cervantesovu nagradu 1987. godine. Bio je sin diplomate, a rođen je u Panami. Djetinjstvo je proveo u Argentini, Čileu, Brazilu i SAD-u.

Romani "The Most Transparent Region" (1959) i "The Death of Artemio Cruz" (1962) su ga učinili jednom od najvažnijih osoba šezdesetih i sedamdesetih godina.

Njegov roman "Old Gringo" (1985) je bio bestseller u SAD-u. Po njemu je snimljen i film u kojem su glumili Gregory Peck i Jane Fonda.

Fuentes je bio i ambasador u Francuskoj, a postao je poznat i po svojim političkim komentarima. Redovno je pisao kolumne za Španske novine i Mexico daily Reforma.

U utorak je Reforma objavila njegovu kolumnu "Long live socialism. But...", u kojoj je analizirao izbor Francoisa Hollandea za francuskog predsjednika.

Na sajmu knjiga u Buenos Airesu je ovog mjeseca govorio o problemu trgovine drogom u Latinskoj Americi te je kritikovao kandidate koji se natječu za mjesto predsjednika.
XS
SM
MD
LG