Dostupni linkovi

Odbrana zatražila oslobađanje GotovineOdbrana hrvatskog generala Anta Gotovine zatražila je danas od Žalbenog veća Međunarodnog tribunala u Hagu da poništi prvostepenu presudu i Gotovinu oslobodi krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995. godine.

Tribunal je prvostepenom presudom, izrečenom 15. aprila prošle godine, osudio Gotovinu (54) na 24 godine zatvora, a trećeoptuženog generala Mladena Markača (54) na 18 godina zbog tih zločina.Drugooptuženi Ivan Čermak je oslobođen krivice.

Branioci Gotovine, Gregori Kiho (Gregory Kehoe) i Luka Mišetić tvrdili su, obrazlažući žalbu, da je u prvostepenoj presudi pogrešno utvrđeno da je granatiranje Knina, Obrovca, Benkovca i Gračaca, 4. i 5. avgusta 1995, bilo nezakonito i smišljeno za progon Srba, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata hrvatskih vlasti i vojske, na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Branioci su tvrdili da je to bio zakoniti napad na vojne ciljeve i da je 95 odsto od 1.200 artiljerijskih projektila koje je Hrvatska vojska ispalila na ta četiri grada, a najmanje 900 na Knin, bilo usmereno na vojne ciljeve tokom "visoko profesionalnih napada".

Po odbrani, srpski stanovnici nisu napustili Kninsku krajinu zbog tog napada, već jer im je to naredilo njihovo rukovodstvo.

Odbrana je tezu da su ti napadi pogrešno označeni kao nezakoniti, zasnovala i na tvrdnji da "ni jedan Srbin nije bio ubijen" tokom artiljerijskog napada. Prema odbrani, takođe, tokom prvostepenog suđenja "nije bio identifikovan ni jedan Srbin koji bi tvrdio da je otišao zbog straha od granatiranja".

Nalaz o nezakonitom napadu iz prvostepene presude, kako su rekli branioci, ne može opstati zato što je bio utemeljen na pogrešnoj pretpostavci da su "artiljerijski projektili padali izvan kruga od 200 metara od nišanjenih 'vojnih ciljeva' ".

To merilo, koje je primenilo pretresno veće, branioci su nazvali "arbitrarnim".

U nastavku rasprave, argumente o žalbi Gotovine izlažu tužioci.

Raspravu sa galerije za posetioce prati i hrvatski glumac Goran Višnjić.

U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Gotovina je od 2005. kada je uhapšen u Španiji, a Markač od 2004. kada se dobrovoljno predao.
XS
SM
MD
LG