Dostupni linkovi

Palestinci odbacuju izraelski plan za obnovu pregovoraPalestinski zvaničnici odbacili su novi izraelski predlog o obnovi pregovora, istakavši da se u njemu ne predviđa ispunjenje zahteva koji Palestinci već dugo postavljaju.

U pismu poslatom palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu izraelski premijer Benjamin Netanijahu je istakao da nova izraelska vlada jedinstva stvara novu mogućnost za obnovu mirovnog procesa.

Palestinska strana neće da obnovi mirovne pregovore dok Izrael ne zaustavi širenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Oni takođe žele da granice te buduće države budu zasnovane na granicama Izraela pre šestodnevog rata, u kome su osvojene te teritorije, podseća Asošijeted Pres (Associated Press).

Netanijahuov izaslanik Jicak Molhao predao je pismo Abasu u subotu, a Abas je o sadržaju pisama u nedelju obavestio komitet Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Vasel Abu Jusef, član komiteta je rekao da se u pismu "govori o jevrejskoj državi pored održive palestinske države", ali se ne obećava zaustavljenje širenje naselja, niti povratak na granice iz 1967.

U njemu se ponavlja stav Netanijahua da pregovori počnu bez postavljanja preduslova.

Očekuje se da će se Abas konsultovati ovih dana sa arapskim liderima pre nego što zvanično odgovori Izraelu.
XS
SM
MD
LG