Dostupni linkovi

Obama čestitao Karzaiju na jačanju bezbednosti


Američki predsednik Barak Obama čestitao je avganistanskoj vladi zbog "važnog koraka napred" u oblasti prenosa ovlašćenja na polju bezbednosti, pošto je Kabul objavio da njegova vojska preuzima kontrolu nad novim sektorom u toj zemlji.

"Čestitam na objavi predsednika (Hamida) Karzaija o početku treće faze prenosa ovlašćenja koja je važna etapa ka ispunjavanju naših ciljeva u Avganistanu", naveo je Obama u saopštenju.

Karzai je u nedelju izjavio da će avganistanska vojska posle trećeg planiranog povlačenja snaga NATO-a obezbeđivati 75 odsto stanovništva te zemlje.

Prema saopštenju iz predsedničkog kabineta, provincija Kapisa na istoku Avganistana, gde su raspoređene francuske trupe, biće jedan od 122 okruga koji će od sada biti pod kontrolom avganistanske vojske.

"Na sastanku Nacionalnog saveta bezbednosti odlučeno je da avganistanke trupe od sada obezbeđuju 11 provincija, među kojima su Kapisa, Uruzgan i Parvan", rekao je portparol avganistanskog predsedništva Aimal Faizi.

Prve dve faze procesa prenosa ovlašćenja počele su u julu 2011. i njima je pod kontrolu Avganistanaca stavljeno više od polovine teritorije zemlje.

Avganistanski zvaničnici najavili su da će treća faza trajati od tri do šest meseci. NATO trenutno ima 130.000 vojnika u Avganistanu, a alijansa planira da njene snage napuste tu zemlju do kraja 2014.
XS
SM
MD
LG