Dostupni linkovi

J. Koreja, Kina, Japan: Neprihvatljive dalje provokacije Pjongjanga


Predsednik Južne Koreje izjavio je da su se Kina, Japan i Južna Koreja u nedelju saglasili da je neprihvatljiva bilo kakva dalja provokacija Severne Koreje, koja se prema najavama stručnjaka sprema da izvede i treću nuklearnu probu.

"Naše tri zemlje su se sporazumele oko toga da su neprihvatljive nove nuklearne probe ili slične provokacije Severne Koreje", izjavio je novinarima predsednik Li Mijung-bak nakon trilateralnog sastanka u Pekingu.

Petom trilateralnom samitu su pored Mijung-baka prisustvovali i domaćin skupa kineski premijer Ven Điabao i japanski premijer Jošihiko Noda.

Kineski premijer je kazao da sve tri zemlje imaju "hitan zadatak" da smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i ponovo uspostave dijalog.

Njegov japanski kolega je istakao da sve tri zemlje moraju zajednički da rade kako bi sprečile dalje provokacije režima u Pjongjangu. SAD i brojne zapadne zemlje tvrde da Severna Koreja, pored nuklearnog oružja, pokušava da napravi interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja bi bila sposobna da pogodi SAD.

Režim u Pjongjangu se sumnjiči da želi da izvede novu nuklearnu probu nakon neuspelog lansiranja rakete 13. aprila. Severnokorejske vlasti su tada tvrdile da se na raketi nalazi satelit koji će u orbitu biti poslat u civilne svrhe, dok su zapadne zemlje optužile Pjongjang da je reč o probi rakete dugog dometa.

Međutim, ta proba je prošla neuspešno jer se raketa raspala ubrzo nakon lansiranja. Severna Koreja je tokom dve ranije probe izvedene u oktobru 2006. i maju 2009. lansirala rakete.
XS
SM
MD
LG