Dostupni linkovi

Grčka: PASOK nije uspio formirati koalicionu vladu


Lider grčke socijalističke partije PASOK Evangelos Venizelos rekao je večeras da nije uspio formirati novu koalicionu vladu, čime se otvara mogućnost za nove izbore u Grčkoj.

Venizelos, treći lider koji je pokušao da formira koaliciju nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, rekao je da je sljedeći korak koji će preduzeti sastanak sa predsjednikom republike, u posljednjem pokušaju da izbjegne ponovne izbore.

Lider konzervativne Nove Demokratije Antonis Samaras i vođa krajnje ljevičarske stranke Sirize, Aleksis Cipras, takođe, su bezuspješno pokušali da formiraju koalicionu vladu.

Prema riječima Venizelosa, nije došlo do napretka u pregovorima PASOK-a sa ostalim partijama.

"Obavijestiću predsjednika Karolosa Papuljasa sutra, i nadam se da će, na sastanku s njim, svaka partija preuzeti svoje odgovornosti", rekao je on.

Od predsjednika se očekuje da će izvršiti pritisak na partije da bi formirale vladu, ali male su šanse da će u tome uspjeti, prenosi BBC.

Cipras je večeras odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mjere štednje, konzervativnom Novom demokratijom i socijalističkim PASOK-om.
XS
SM
MD
LG