Dostupni linkovi

Uoči suđenja Mladiću: Odbrana traži izuzeće sudije Orija


Odbrana optuženog za ratne zločine Ratka Mladića zatražila je danas izuzeće holandskog sudije Alfonsa Orija, koji predsjedava tročlanim vijećem Haškog tribunala, kao i odgađanje početka suđenja dok ne bude imenovan novi sudija.

Mladićev branilac Branko Lukić zahtjev za izuzeće zasnovao je na tvrdnji da je sudija Ori u dosadašnjem postupku ostavio utisak pristrasnosti na štetu optuženog.

Odbrana je kao razlog, između ostalog, navela da Ori ne može biti nepristrasan jer je iz Holandije čiji su vojnici u sastavu Unprofora bili direktni učesnici događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Branioci su naveli da tužilaštvo namjerava da tokom ovog suđenja, čiji je početak zakazan za 16. maj, pozove veliki broj nekadašnjih pripadnika Holandskog bataljona Unprofora koji su 1995. godine bili zaduženi za zaštitu srebreničke enklave.

U zahtjevu odbrane tvrdi se da je sudija Ori pristrasan i zato što je bio u raspravnim vijećima koja su po sličnim optužnicama već osudila Srbe iz BiH, poput generala Stanislava Galića zbog granatiranja Sarajeva i Momčila Krajišnika zbog progona nesrskog stanovništva.

Sudija Ori bio je postavljen i za predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu protiv Radovana Karadžića i odbrana je tražila njegovo izuzeće pozivajući se na moguću pristrasnost.

Sudsko vijeće je preimenovano odlukom tadašnjeg predsjednika Tribunala Fausta Pokara, tako da je predsjedavajući sudija najprije bio Patrik Robinoson sa Jamajke, a potom O-Gon Kvon iz Južne Koreje.
XS
SM
MD
LG