Dostupni linkovi

Potvrđena presuda Jovanu VraniškovskomOsnovni sud u Velesu potvrdio je presudu raščinjenom vladiki Makedonske pravoslavne crkve Jovanu Vraniškovskom koji je 2009. u o sustvu osuđen na dve i po godine zatvora zbog pronevere 250.000 evra crkvenog novca, javila je danas državna makedonska televizija.

Jovan Vraniškovski koga je Srpska pravoslavna crkva imenovala za poglavara Ohridske arhiepiskopije i mitropolita skopskog uhapšen je 12. decembra 2011. godine na graničnom prelazu Midžitlija, pri pokušaju ulaska iz Grčke u Makedoniju.

Vraniškovskom koji se nalazi u zatvoru Idrizovo kod Skoplja, ponovljeno suđenje je do danas nekoliko puta odlagano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost.

MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom. MPC je pre dve godine dopunila ime i sada joj je pun naziv Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.
XS
SM
MD
LG