Dostupni linkovi

Vujanović: Budućnost Balkana vezana za proširenje EU


Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je da je stabilnost i perspektiva država zapadnog Balkana vezana za uspešnost proširenja Evropske unije i taj deo Evrope.

"Siguran sam da evropske integracije nisu okončane. Pre svega, tu mislim na prostor zapadnog Balkana. Proces proširenja unosi nove ekonomske resurse u EU, snaži je politički, njenu kulturu obogaćuje i otvara nove prostore građanima", kazao je Vujanović sinoć na prijemu povodom Dana Evrope.

On je istakao da Crna Gora neće štedeti napore da ispuni svoj cilj - punu integraciju u EU.

"Mi želimo da budemo članica EU, da iskoristimo povoljnosti koje ona pruža, da doprinesemo stabilnosti Unije, kao i ispunjenju njenih globalnih odgovornosti. Tome smo u potpunosti posvećeni i nadamo se da će Evropski savet već u junu odrediti datum početka pregovora sa Crnom Gorom, koji će trajati, ali će biti pozitivno okončani" , rekao je Vujanović.

Šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer je kazao da je Crna Gora naporno radila na evropskoj agenda, kako bi u junu otpočela pregovore.

On je naveo da je Crna Gora ostvarila "merljive rezultate" u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je potrebno da i dalje nastavi u tom pravcu.

Maurer je izrazio očekivanje da će crnogorska vlast i opozicija postići dogovor o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, navodeći da bi to bilo značajno za dalji progres Crne Gore na evropskom putu.

Savet EU odlučio je ranije da Crna Gora dobije datum pristupnih pregovora u junu, ako do tada ispuni određene uslove koji se tiču vladavine prava.
XS
SM
MD
LG