Dostupni linkovi

Pronađena olupina ruskog aviona u Indoneziji


Olupina ruskog putničkog aviona, koji je nestao tokom leta iznad Indonezije, je locirana u planinskom području, saopćili su lokalni zvaničnici u četvrtak.

Spasilački timovi koji su tražili avion su uočili njegove ostatke s visine od 1.800 metara. Avion se srušio na Mount Salaku, vulkan južno od Džakarte, saopćio je Daryatmo, šef Nacionalne agencije za spašavanje i potragu. On je rekao da informacija o putnicima koji su bili u avionu još uvijek nema. Spasilačke ekipe na tlu još uvijek nisu stigle do olupine, ali je na mjesto nesreće poslan helikopter.

Bilo je nekoliko različitih izvještaja o broju putnika. Indonezijski komitet za sigurnost transporta je saopćio da se radi o 47 putnika iz Indonezije, osam članova ruske posade i još dva putnika drugih nacionalnosti.

Avion Sukhoi Superjet 100 je stigao u Džakartu u svrhu demonstracijske turneje u šest azijskih zemalja. Bio je u Mijanmaru, Pakistanu i Kazahstanu, a trebao je posjetiti Laos i Vijetnam nakon Indonezije, saopćila je ruska agencija RIA Novosti.

Kompanija Sukhoi proizvodi vojne avone, a njen civilni avion može prevesti 100 putnika regionalnim rutama. Prvi let je obavljen 2008. godine.

Radi se o avionu Superjet 100, koji koristi ruska kompanija Aeroflot Airlines. U martu je prekinut let u Astrakhan u Rusiji, jer se avion zbog problema morao vratiti u Moskvu. Slično se dogodilo i u decembru prošle godine u Minsku.
XS
SM
MD
LG