Dostupni linkovi

Anan: 300 mirovnih posmatrača u Siriji do kraja meseca


Izaslanik Ujedinjenih nacija Kofi Anan izjavio je u utorak da svetske sile dele "duboku zabrinutost" da nasilje u Siriji prerasta u građanski rat, ali da su obećale da će 300 mirovnih posmatrača poslati do kraja meseca.

U Siriji je bila "poplava bombaških napada koji su zaista zabrinjavajući", rekao je Anan i dodao da je misija UN za nadgledanje primirja "jedina preostala šansa za stabilizaciju zemlje".

"Postoji duboka zabrinutost da bi u zemlji u suprotnom mogao da zavlada potpuni građanski rat, a posledice toga su zastrašujuće", rekao je Anan novinarima posle podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN iz Ženeve putem videokonferencije.

Anan je dodao da neuspeh da se spreči građanski rat neće imati posledice samo po Siriju, nego na ceo region.

Iako je u Siriji od 12. aprila na snazi prekid vatre, predviđen Ananovim mirovnim planom, nasilje, ipak, nije potpuno prekinuto. U zemlji je do sada raspoređeno oko 40 posmatrača UN kako bi nadzirali primirje.

Prema njihovim rečima, Anan je izvestio Savet da izgleda da su prisustvo vojnih posmatrača UN i njihova intervencija u nekoliko slučajeva imali smirujući efekat.

Savet UN je odobrio da 300 nenaoružanih vojnih posmatrača tokom tri meseca nadgleda akcije vlade i opozicije u sprovođenju primirja.
XS
SM
MD
LG