Dostupni linkovi

Samaras dobio mandat da formira novu vladu Grčke


Grčki predsjednik Karolos Papuljas povjerio je mandat za formiranje koalicione vlade lideru Nove demokratije Antonisu Samarasu čija stranka je osvojila najviše mandata ali ne i većinu na parlamentarnim izborima. Samaras ima tri dana da formira vladajuću koaliciju.

Ukoliko u tome ne uspije, mandat će biti povjeren drugoj, a zatim trećoj stranci po broju osvojenih glasova, odnosno koaliciji radikalnih ljevih snaga Siriza i PASOK-u, koji će takođe na raspolaganju imati tri dana.

Samars će kasnije imati odvojene sastanke s liderom Sirize Aleksisom Ciprasom i liderom PASOK-a Evangelosom Venizelosom.

Sva tri lidera ranije su izjavila da ne vjeruju da će biti formirana koalicija. U tom slučaju Papuljas će ih pozvati na zajednički sastanak i od njih tražiti da formiraju vladu nacionalnog jedinstva. Ukoliko svi dogovori propadnu Grčku očekuju novi izbori u junu.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima, Nova demokratija je osvojila 18,85 glasova i 108 od 300 mjesta u parlamentu, dok su stranke koje se protive oštrim mjerama štednje na koju Grčku primoravaju međunarodni kreditori osvojile oko 50 posto glasova.

Samaras podržava mjere štednje ali je u nedjelju pozvao na neke izmjene u vladinom programu.

Siriza je osvojila 16,78 posto glasova ili 52 mjesta u parlamentu a Svegrčki socijalistički pokret PASOK 13,18 posto glasova i 41 poslanički mandat.

Desničarska stranka Nezavisni Grci osvojila je 10,6 posto glasova i 33 mjesta u parlamentu, Grčka komunistička partija (KKE) 8,48 posto ili 26 mandata, ultradesničarska Zlatna zora 6,97 posto ili 21 poslanički mandat i Demokratska ljevica 6,1 posto ili 19 mjesta u parlamentu.
XS
SM
MD
LG