Dostupni linkovi

Panetta: Globalno zatopljenje prijetnja po nacionalnu sigurnost


Američki ministar odbrane Leon Panetta proglasio je globalno zatopljenje prijetnjom "nacionalnoj sigurnost" u govoru na skupu posvećenom zaštiti okoliša u Washingtonu.

" Područje klimatskih promjena ima dramatičan uticaj na nacionalnu sigurnost", rekao je Panetta u četvrtak na skupu Zaklade za zaštitu okoline, prenijela je u petak Služba za štampu Oružanih snaga SAD-a.

Čelnik Pentagona ukazao je na topljenje arktičkog leda kao razlog da američki Senat ponovno razmotri Konvenciju UN-a o pravu mora, koja je u senatskoj proceduri dulje od jednog desetljeća. Oko 150 zemalja pristupilo je Konvenciji od kasnih 1990-ih, a neke američke administracije pozivale su na njezino prihvaćanje.

"Mi smo jedina industrijalizirana zemlja koja nije odobrila taj sporazum", rekao je Panetta, pozivajući Zakladu za zaštitu okoliša da izvrši pritisak za njegovu ratifikaciju.

Konvenciju UN-a o pravu mora prvotno je odbila ratificirati administracija Ronalda Reagana, tvrdeći da je u suprotnosti s osnovnim načelima slobodnog tržišta, a kasnije su administracije, uključujući i one Billa Clintona i Georgea W. Busha, zagovarale njezinu ratifikaciju.
XS
SM
MD
LG