Dostupni linkovi

SAD o Siriji: Potreban novi međunarodni pristup


Bijela kuća osudila je danas raciju koju su sirijske snage bezbjednosti izvršile na studentskim demonstracijama u Siriji, te istakla da će biti potreban novi međunarodni pristup ako propadne mirovni plan.

"Ako se nastavi ovakvo ponašanje režima međunarodna zajednica će morati da prizna poraz i moraće da radi na rješavanju ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti koju predstavlja Asadov režim", rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

Bijela kuća je osudila sirijskog predsjednika Bašara al Asada da ne ulaže napor u provođenje mirovnog plana.

"Politička tranzicija je prijeko potrebna u Siriji. Nadamo se da će Ananov plan uspjeti", rekao je Karni, govoreći o planu izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

U saopštenju se ističe da su SAD, na osnovu dokaza, veoma skeptične o spremnosti Asada da ispuni uslove plana, jer ih do sada nije ispunio.

Sirijske snage bezbjednosti ubile su najmanje četiri, a ranile više studenata tokom upada u internat koji se nalazi u okviru glavnog univerziteta Alepo, na sjeverozapadu zemlje, saopštile su danas opozicione grupe i aktivisti.

Oko 1.500 studenata protestovalo je ispred internata protiv režima kad su sirijske snage bezbjednosti i naoružane grupe, koje podržavaju predsjednika Bašara al Asada, upale kasno sinoć u spavaonice, ispaljujući suzavac i bojevu municiju na nenaoružane studente. Tokom akcije uhapšeno je oko 200 studenata.
XS
SM
MD
LG